Denk eens anders


Een paar weken geleden sprak ik met iemand die mij vertelde dat hij zichzelf dagelijks de vraag "Is dit het nou?" stelde. De reden dat ik met hem sprak was dat hij het gevoel had dat alle spannende en interessante dingen langzaam maar zeker uit zijn leven aan het verdwijnen waren. Wat weer maakte dat hij zichzelf die ene vraag, of een die erop leek, stelde. Hij was trouwens bijzonder goed geworden in het vinden van zaken die er inderdaad op wezen dat "dit het nou was” en dat "dit inderdaad alles was”.

Hoe je denkt is direct van invloed op hoe je jezelf voelt en wat je doet. Stel jezelf de vraag wat er mis kan gaan en je vindt vast wel iets. Stel jezelf de vraag wat wel werkt en je krijgt een ander antwoord, een heel andere focus en een ander gevoel.

Het is goed dat je je ervan bewust bent dat denken een actief proces is; je communiceert ten slotte aanhoudend met jezelf door middel van je gedachten. Het is doodzonde om je tijd te verdoen met nare, niet handige gedachten terwijl je je tijd ook kunt doorbrengen met te bedenken wat je aan een situatie wilt gaan doen.

Door te begrijpen hoe we leren en hoe we kunnen veranderen en onszelf verbeteren is het mogelijk om nieuwe gewoontes, nieuwe denkwijzen en effectievere manieren om te communiceren - met onszelf en met anderen - heel gemakkelijk te leren. Het zorgt ervoor dat je gelukkiger en zelfverzekerd je leven een betere inhoud kunt geven.