Hoe maak ik een geweldige indruk

Natuurlijk ben jij de beste kandidaat voor de functie. En nu jij dat weet, is het handig dat je toekomstige werkgever, waar je op gesprek gaat, dit ook zo ervaart.
Daarom: tips om een goed sollicitatiegesprek te voeren.

 1. Bereid je goed voor op het gesprek. Je goed voorbereiden gaat verder dan het hebben van een frisse adem. Dus:
  • Zorg dat je op de hoogte bent van de ins- en outs van het bedrijf. Wat weet je van de organisatie? Is het een bedrijf dat aansluit bij wat jij belangrijk vindt? Zie voor meer voorbereidende vragen de pagina Test je kennis.
  • Ben je bewust van je kwaliteiten en je leerpunten. In bijna elk sollicitatiegesprek wordt een vraag gesteld waaruit jouw toekomstige werkgever wil opmaken waar je zwaktes liggen. Een supertip: vervorm een kwaliteit. Zo kun je aangeven dat je je graag betrokken voelt bij je werk en dat je in het verleden hebt gemerkt dat het soms goed kan zijn een stapje terug te doen. Geef een voorbeeld bij wat je vertelt.
  • Besteed aandacht aan jezelf. Hoe zie je eruit? Heb je je gekleed op een belangrijk gesprek of kun je in jouw kleding ook naar het strand? Ruik je fris? Je hebt ten slotte maar 1 keer de kans om een goede eerste indruk te maken!
 2. Oefen je sollicitatiegesprek. Vraag je partner, moeder of buurvrouw je relevante vragen te stellen. Ga er even voor zitten. Beantwoord de vragen die je worden gesteld.
  • Oefen ook de vragen die jij wilt stellen tijdens het gesprek. Door te oefenen ga je goed voorbereid het gesprek in. Vragen stellen? ehhh...
  • Schakel je automatische piloot uit. Ieder gesprek is uniek. Uit ervaring kan ik je zeggen dat het vreselijk vervelend is om een kandidaat tegenover je te hebben zitten die standaard antwoorden geeft. Ben anders! Verras!
 3. Ben je bewust van hoe je overkomt.
  • Relax. Oefen je ademhaling; haal eens diep adem en adem heel rustig weer uit. Herhaal het een aantal keer. Ooit iemand die aan het hyperventileren was een fijn gesprek zien voeren?
  • Neem even een kleine pauze voordat je een vraag beantwoordt. Op die manier gun je jezelf de tijd om even na te denken over je antwoord.
  • Vermijdt arrogant gedrag. Toon interesse en laat merken dat je je verdiept hebt in het bedrijf.
  • Ben je nerveus? Gespannen? Blok in je maag of brok in je keel? Draait het gevoel? Draai het eens de andere kant op. Ligt het zwaar en vast in je maag? Maak het eens zo licht als een veertje en laat het door je heen fladderen. Werkt dat niet? Je kunt het er zelfs via je navel uit laten vliegen, naar buiten!
  • Lach! Door te lachen adem je dieper in en uit en komt er meer zuurstof in je bloed waardoor je geestelijk alerter wordt. Daarnaast kom je stukken vriendelijker over op je gesprekspartner dan wanneer je fronsend de kamer binnenstapt.